Αναρτήθηκε από: Διαχειριστής | 3 Ιανουαρίου, 2012

Βελέντζας: Αναγκαία διοικητική μεταρρύθμιση μεν που δεν υποστηρίχθηκε επαρκώς από προσωπικό και οικονομικούς πόρους


Άρθρο δημάρχου Ερέτριας Βασίλη Βελέτζα στην ιστοσελίδα eviatop.blogspot.com για τον ένα χρόνο εφαρμογής του Καλλικράτη

Αναγκαία διοικητική μεταρρύθμιση μεν που δεν υποστηρίχθηκε επαρκώς από προσωπικό και οικονομικούς πόρους, είναι η εικόνα της Νέα Αρχιτεκτονικής της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, το γνωστό σε όλους μας πρόγραμμα, κατά τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του.

Ο επανακαθορισμός τα ορίων των αυτοδιοικητικών μονάδων, ο τρόπος εκλογής των οργάνων και οι αρμοδιότητές τους, ήταν επιτακτική ανάγκη, όμως ο νόμος 3852/2010 που ορίζει τον Καλλικράτη, έμεινε σε πολλά σημεία στα χαρτιά αλλά και χωρίς επαρκή χρηματοδότηση.

Ο πρώτος χρόνος υλοποίησης του αναλώθηκε στη δημιουργία και στη λειτουργία των νέων δομών. Ο Καλλικρατικός δήμος Ερέτριας, περιλαμβάνει πλέον, την Ερέτρια, την Αμάρυνθο, το Γυμνό, την Άνω Βάθεια, την Καλλιθέα και τη Σέτα, έχει 13.260 κατοίκους και τους θερινούς μήνες ο πληθυσμός του σχεδόν τριπλασιάζεται λόγω του τουρισμού.

Η συνένωση των δήμων και των κοινοτήτων δημιούργησε μεγαλύτερους δήμους και άρα περισσότερο ευέλικτους διοικητικούς οργανισμούς. Όμως, σε συνδυασμό με τις απολύσεις στο Δημόσιο, την εργασιακή εφεδρεία και το μαχαίρι στις προσλήψεις, τους αποψίλωσε από προσωπικό, το οποίο δεν επαρκεί για την κάλυψη των καίριων πόστων.

Στο δήμο Ερέτριας, εντοπίζονται ελλείψεις σχεδόν σε όλες τις υπηρεσίες αλλά και στον ευαίσθητο τομέα της καθαριότητας. Η έλλειψη προσωπικού, η οποία προβλέπεται να αμβλυνθεί με την ολοκλήρωση των μετατάξεων, δυσχεραίνει το έργο μας καθώς είμαστε μεν ο μικρότερος δήμος της Εύβοιας, αλλά με εξαιρετικά μεγάλες ανάγκες λόγω της γεωγραφικής ιδιομορφίας που παρουσιάζει.

Ειδικότερα, ο δήμος μας εκτείνεται από την ορεινή Σέτα μέχρι και τις παραθαλάσσιες πόλεις Ερέτρια και Αμάρυνθο, γεγονός που σημαίνει πρακτικά ότι οι ανάγκες σε προσωπικό και μηχανήματα για την εξυπηρέτηση των πολιτών είναι ιδιαίτερα αυξημένες.

Ο Καλλικράτης, επίσης προέβλεπε την απευθείας χρηματοδότηση των δήμων μέσω φόρων. Όχι μόνο δεν αποδόθηκε ποτέ το προβλεπόμενο ποσοστό, αλλά στο όνομα της αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής, περικόπηκαν σε σημαντικό βαθμό και αυτά τα έσοδα από την τακτική επιχορήγηση. Έτσι, εξακολουθούμε να αντιμετωπίζουμε σοβαρά προβλήματα στη εξυπηρέτηση των λειτουργικών μας αναγκών, αλλά και στην απαραίτητη αναβάθμιση των υποδομών.

Η έλλειψη βιολογικού καθαρισμού, οι γεωτρήσεις πόσιμου νερού που βρίσκονται κοντά στη θάλασσα με κίνδυνο το νερό κάποια στιγμή να γίνει υφάλμυρο και το εναπομείναν δίκτυο ύδρευσης με αμιαντοσωλήνες, που αναμένεται να αντικατασταθεί μέχρι το τέλος του 2012, είναι ορισμένες μόνον από τις ελλείψεις σε υποδομές.

Τέλος στα θετικά καταγράφω την ικανότητα του δήμου να εντάσσει προγράμματα στο ΕΣΠΑ, την μοναδική πλέον πηγή χρηματοδότησης των έργων υποδομής. Ως νέος “Καλλικρατικός” δήμος Ερέτριας καταφέραμε να εντάξουμε δύο μεγάλα έργα υποδομής στο ΕΣΠΑ και διεκδικούμε την ένταξη άλλων δύο έργων, τα οποία θα έχουν θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον αλλά και την καθημερινότητα των πολιτών.

Πηγή : ΕύβοιαTop


Σχολιάστε

Kατηγορίες