Αναρτήθηκε από: Διαχειριστής | 7 Φεβρουαρίου, 2021

Τα δάση Ποσειδωνίας στην θάλασσα της Ερέτριας!


Τα δάση της Ποσειδωνίας (Posidonia oceanica) στην θαλάσσια περιοχή της Ερέτριας Ευβοίας.

Στην Ερέτρια, παρόλο που ζούμε δίπλα σε μία θάλασσα γεμάτη με δάση Ποσειδωνίας, ελάχιστοι πολίτες γνωρίζουν το φυτό αυτό και την τεράστια οικολογική αξία του. Ο λόγος; Η γενική έλλειψη ενημέρωσης για θέματα φύσης, οικολογίας, βιοποικιλότητας ….

Πολλοί την αποκαλούν «φύκια», αλλά η Ποσειδωνία δεν είναι φύκια. Είναι γρασίδι (Φανερόγαμο Αγγειόσπερμο) με ρίζες, άνθος και σπόρια, που ζει μέσα στην θάλασσα. Είναι γνωστή και ως «γρασίδι της θάλασσας» ή «πνεύμονας της θάλασσας».

Η Ποσειδωνία προστατεύεται αυστηρά με τον Νόμο. Ζει μόνον στην Μεσόγειο Θάλασσα και πουθενά αλλού στον κόσμο! Μεγαλώνει αργά και συρρικνώνεται ετησίως κατά 2 – 5 % από ανθρώπινες παρεμβάσεις.

Οι Ελληνικές θάλασσες φιλοξενούν ακόμη 4 είδη Φανερόγαμων, τα οποία επίσης σχηματίζουν υποθαλάσσια λιβάδια, συνήθως μικρότερης έκτασης.

Στην Ε.Ε. (παράρτημα Ι της οδηγίας 92/43/ΕΟΚ) τα λιβάδια Ποσειδωνίας ανήκουν σε κατηγορία οικοτόπων με μεγάλη οικολογική αξία και για την προστασία τους προβλέπεται η ένταξή τους στο ευρωπαϊκό δίκτυο προστατευόμενων περιοχών NATURA 2000.

Η οικολογική τους αξία είναι τεράστια:

– Στα λιβάδια της Ποσειδωνίας γεννάνε, αναπαράγονται, ζουν, βρίσκουν τροφή και καταφύγιο εκατοντάδες πανέμορφα είδη ζώων της θάλασσας (ψάρια, μαλάκια, οστρακόδερμα, εχινόδερμα κ.ά.).

– Τα λιβάδια Ποσειδωνίας δεσμεύουν μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα (CO2).

– Φιλτράρουν και καθαρίζουν το νερό.

– Παράγουν μεγάλες ποσότητες Οξυγόνου.

– Προστατεύουν τις ακτές από την διάβρωση. Το πυκνό φύλλωμα της Ποσειδωνίας λειτουργεί ως κυματοθραύστης κόβοντας την ορμή των κυμάτων που προσπίπτουν στις ακτές. Πολλές αμμώδεις παραλίες στην Μεσόγειο δεν θα υπήρχαν, εάν δεν υπήρχαν τα λιβάδια της Ποσειδωνίας.

Οι μεγαλύτερες απειλές για τα λιβάδια της Ποσειδωνίας είναι τα αστικά, βιομηχανικά, γεωργικά λύματα, οι ιχθυοκαλλιέργειες, τα παράκτια έργα, η αλιεία με εργαλεία επάνω ή κοντά στον πυθμένα (βιντζότρατα, μηχανότρατα, γρι-γρι κ.ά.), καθώς και η ανεξέλεγκτη αγκυροβολία σκαφών.

Στην Ελλάδα πολλά λιβάδια Ποσειδωνίας παραμένουν αχαρτογράφητα. Εκτιμάται, ότι μόνον το 20 % προστατεύεται ενταγμένο στο NATURA 2000. Τo Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΦΕΚ 2505/2011) απαγορεύει την εγκατάσταση υδατοκαλλιεργητικών μονάδων επάνω ή κοντά σε λιβάδια Ποσειδωνίας καθώς και λιβάδια άλλων ειδών θαλάσσιων Φανερόγαμων (π.χ. Cymodocea nodosa, Zostera spp.)

Οι ανωτέρω πληροφορίες είναι από έρευνα της οικολογικής οργάνωσης W.W.F. Εάν θέλεις περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την Ποσειδωνία, κάνε «κλικ» στην ακόλουθη φωτογραφία και διάβασε ολόκληρο το άρθρο της οργάνωσης W.W.F. :

Εάν προστατεύσουμε τα δάση της Ποσειδωνίας και αφήσουμε την θάλασσα να γεμίσει και πάλι από ζωή και βιοποικιλότητα όπως παλιά, τότε η Ερέτρια θα μπορούσε να γίνει πόλος έλξης για τον Καταδυτικό Τουρισμό.  Επισκέπτες από όλον τον κόσμο θα έρχονται με σκοπό να παρατηρήσουν και να φωτογραφίσουν τον θαυμαστό υποθαλάσσιο κόσμο, ενώ παράλληλα θα εμφανιστούν νέα επαγγέλματα και θέσεις εργασίας γύρω από τον Καταδυτικό Τουρισμό.

Φωτογραφίες (2020, Αύγουστος): δάση Ποσειδωνίας στην θάλασσα της Ερέτριας.

Πηγή: Eretria Vegans and Vegetarians by eretria.vegans

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: