Αναρτήθηκε από: Διαχειριστής | 7 Δεκεμβρίου, 2019

Η πανήγυρης του Αγίου Νικολάου στην Ερέτρια


Το εσπέρας της εορτής, 5 Δεκεμβρίου 2019, ετελέσθη ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός προεξάρχοντος του Αρχιμ. Νικηφόρου Ευσταθίου-Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου και Διευθυντού του Ορφανοτροφείου Αρρένων της Ιεράς Μητροπόλεως, με πλειάδα Κληρικών της περιοχής.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο π. Νικηφόρος και στην αρχή ανέφερε ότι μέσα από τις τρικυμίες της ζωής μας πρέπει να αναζητούμε την προστασία και μεσιτεία του Αγ. Νικολάου, τον οποίον ο ιερός υμνωδός τον αναφέρει όρμο γαληνότατο.

Στην συνέχεια έκανε αναφορά στον βίο του Αγίου Νικολάου, ο οποίος υπήρξε πρότυπο για τους επισκόπους ιερείς και μοναχούς, αλλά και για τους πιστούς με την πραότητα την εγκράτεια την ταπείνωση, ώστε αναδείχθηκε Επίσκοπος Μύρων της Λυκίας και κατέκτησε τα υψηλά, δηλαδή την βασιλεία των ουρανών δια της ελεημοσύνης, της προσευχής και άλλων πολλών αγαθών πράξεων.
Τέλος ο π. Νικηφόρος ευχήθηκε να αξιωθούμε, να γίνουμε μιμητές του Αγίου Νικολάου στην πίστη την πραότητα και την εγκράτεια και σε άλλα πολλά χαρίσματα που τον διακρίνουν.
Παρέστησαν ο Δήμαρχος Ερέτριας κ. Ιωάννης Δημητρόπουλος, Αντιδήμαρχοι και μέλη του Δημ. Συμβουλίου καθώς επίσης συμμετείχαν πολλοί πιστοί να τιμήσουν τον Άγιο Νικόλαο.


Μετά το πέρας του Πανηγυρικού Εσπερινού ακολούθησε η Λιτανεία της Ιεράς Εικόνος και των ιερών λειψάνων, υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής Μπάντας του Δήμου Ωρωπού, στη συνέχεια η ιερά πομπή κατέληξε, κατά το έθος, στο λιμάνι, όπου τελέσθηκε δέηση υπέρ των εν θαλάσσαις καλώς πλεόντων καθώς, επίσης απέδωσαν τις δέουσες τιμές προς τον Άγιο Νικόλαο το ελλιμενισμένο ΕΠ/ΟΧ. ΑΙΟΛΟΣ και τα αλιευτικά σκάφη που είχαν συναχθεί στο λιμένα να, υποδεχθούν τον προστάτη και συγκυβερνήτη τους τον Άγιο Νικόλαο.

Την δε κυριώνυμη ημέρα της εορτής ετελέσθη ο Όρθρος και εν συνεχεία η Αρχιερατική Χοροστασία και εν συνεχεία η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, στην οποία, μετά ευγενούς και φιλόξενης παραχωρήσεως του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χαλκίδος, προεξήρχε ο εκ του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πτολεμαΐδος κ. Εμμανουήλ, πλαισιούμενος απο τον Αρχιμ. Ιωάννη Καραμούζη Ιεροκήρυκα, τον Σταυροφ.-Οικον. Παναγιώτη Μπαφαλούκα, τον Οικον. Χαράλαμπο Ραμαντανάκη και τον Πρωτοπρεσβ. Θεοφάνη Παπαγεωργίου-Εφημέριο του Ιερού Ναού.
Τον θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος κ. Εμμανουήλ και αναφέρθηκε στην καθαρή πίστη, στην αοργησία και την πραότητα του Αγίου και στο ανόθευτο της ταπεινώσεως του, χαρακτηριστικό γνώρισμα όλων των αληθινά Αγίων.

Εν συνεχεία ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Χαλκίδος κ. Χρυσόστομο για την άδεια και ευλογία που παρείχε, ώστε να προεξάρχει της πανηγύρεως αλλά και στον Εφημέριο του Ιερού Ναού π. Θεοφάνη, για την ευγενική υποδοχή, συγχαίροντας τον για ποιμαντικό έργο που επιτελεί στην Ενορία.

Παρών έδωσαν πολλοί πιστοί οι οποίοι και προσήλθαν με ευλάβεια μεγάλη, για να τιμήσουν την μνήμη του προστάτου και πολιούχου της πόλεως τους, μεταξύ των οποίων ο Αντιδήμαρχος κ. Κηρύκος Μπασινάς και ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητος κ. Μάριος Παντελής.
Τους ύμνους τόσο του Εσπερινού, όσο και της κυριωνύμου ημέρας, απέδωσαν ο Πρωτοψάλτης του Ι. Ναού κ. Σπυρίδων Βάλβης, με τη συμμετοχή και των ιεροψαλτών κ. Γεωργίου Παπαγεωργίου, κ. Δημητρίου Πετρογιάννη και άλλων ιεροψαλτών που πλαισίωσαν το αναλόγιο.
Φωτογραφίες Δημήτριος Πετρογιάννης.

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: