Αναρτήθηκε από: Διαχειριστής | 24 Δεκεμβρίου, 2017

Συμμετοχή του Δήμου Ερέτριας στη συνεδρίαση «Για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και την προστασία των ζώων από την εκμετάλλευση ή τη χρησιμοποίηση με κερδοσκοπικό σκοπό»


Ο Δήμος Ερέτριας, μετά από την υπ.αρ. 2761/04-12-2017 πρόσκληση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, στα πλαίσια της διαδικασίας αναμόρφωσης του Ν.4039/12, συμμετείχε στις συνεδριάσεις της Ομάδας Εργασίας του Υπουργείου, με το ειδικότερο αντικείμενο «Διαχείριση Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς». Οι συσκέψεις πραγματοποιήθηκαν στις 11, 15 και 20 Δεκεμβρίου 2017 στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (Αχαρνών 2, Αθήνα). Το Δήμο Ερέτριας εκπροσώπησε η μόνιμη υπάλληλος κα Παπαναστασίου Αλεξάνδρα.
Ταυτόχρονα, με τη συμμετοχή μας στη διαδικασία αναμόρφωσης του Ν.4039/12 (ΦΕΚ Α’ 15/02/02/2012), καταθέσαμε τις παρακάτω προτάσεις μας:

Άρθρο 4 Διαδικτυακή Ηλεκτρονική Βάση σήμανσης και καταγραφής των ζώων συντροφιάς και των ιδιοκτητών τους – Σήμανση, βιβλιάριο υγείας ή διαβατήριο.

  1. Να χορηγηθούν κωδικοί πρόσβασης της Διαδικτυακή Ηλεκτρονική Βάση του Υπουργείου στα αρμόδια τμήματα των Δήμων, ώστε να γνωρίζουν τη δυναμικότητα των καταγεγραμμένων ζώων συντροφιάς της περιοχής τους.
  2. Σύνδεση της ηλεκτρονικής βάσης καταγραφής δεσποζόμενων ζώων των Δήμων με την ηλεκτρονική βάση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
  3. Σύνδεση της Διαδικτυακής Ηλεκτρονικής Βάσης του Υπουργείου με Σύστημα Γεωγραφικών Πληροφοριών (GIS), ώστε στο ψηφιακό σύστημα να παρουσιάζονται και γεωγραφικά οι συσχετισμένες πληροφορίες.

Άρθρο 9 Περισυλλογή και Διαχείριση Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς

  1. Η ίδρυση και λειτουργία καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς, για τους μικρούς και μεσαίους Δήμους με περιορισμένα οικονομικά μέσα και ελλιπές προσωπικό, να πραγματοποιείται υποχρεωτικά μέσα διαδημοτικής συνεργασίας.
  2. Η χωροθέτηση των καταφυγίων να είναι επιτρεπτή μόνο σε βιομηχανικές περιοχές.
  3. Σε περίπτωση αδυναμίας πρόσληψης προσωπικού ΠΕ Κτηνιάτρου, για τη λειτουργία και αδειοδότηση του διαδημοτικού καταφυγίου αδέσποτων ζώων,  οι αρμοδιότητες να ασκούνται από τους Κτηνιάτρους της Διεύθυνσης Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας.
  4. Επικαιροποίηση των διατάξεων του Ν.604/1977 και του π.δ. 463/1978 που αφορούν την ίδρυση και λειτουργία των καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς, σύμφωνα με τις τρέχουσες προδιαγραφές και ανάγκες.
  5. Για την περισυλλογή των αδέσποτων ζώων συντροφιάς να πραγματοποιείται, ανά χρονικά διαστήματα, ειδική εκπαίδευση οριζόμενων υπαλλήλων στην αιχμαλωσία ζώων συντροφιάς από αρμόδιο φορέα.
  6. Διευκρίνιση των προϋποθέσεων παράδοσης του ζώου συντροφιάς από τον ιδιοκτήτη στο Δήμο. Να συγκεκριμενοποιηθούν οι περιπτώσεις (π.χ. θάνατος) που κάποιος ιδιοκτήτης δύναται να παραδώσει το ζώο του στο Δήμο.

Άρθρο 16 Κακοποίηση των ζώων.

  1. Σε περίπτωση τραυματισμού ζώου συντροφιάς σε τροχαίο ατύχημα, ο υπαίτιος της πράξης αυτής, υποχρεούται να φροντίσει ώστε να παρασχεθεί στο τραυματισμένο ζώο η απαραίτητη κτηνιατρική φροντίδα και όχι απλά να ειδοποιήσει τον οικείο Δήμο.

Η ενεργή συμμετοχή του Δήμου Ερέτριας, ακόμη και για τη διαμόρφωση του Νόμου 4039/12 αποδεικνύει το ενδιαφέρον για την ορθή διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, παράλληλα με τις κατά νόμου ενέργειες που επιτελεί. Τέλος, πρέπει να σημειώσουμε ότι απόδειξη της ορθής διαχείρισης είναι και η σύμφωνα με το ΦΕΚ 4439/2017 τεύχος Β’ επιχορήγηση του Δήμου Ερέτριας για δαπάνες (στειρώσεις, ηλεκτρονική σήμανση, περίθαλψη, τροφές κ.α.) που είχε για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων.

Είμαστε στη διάθεση σας για επιπλέον διάλογο και εξεύρεση λύσεων.

Η ΔΗΜΑΡΧΟΣ
ΑΜΦΙΤΡΙΤΗ ΑΛΗΜΠΑΤΕ
Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: