Αναρτήθηκε από: Διαχειριστής | 22 Ιουνίου, 2017

Στην Ερέτρια κειμήλια της Επανάστασης των Ψαρών (Ρεπορτάζ CNN Greece)


Η Αμφιτρίτη Αλημπατέ μιλά για τα κειμήλια της επανάστασης των Ψαριανών που υπάρχουν στην Ερέτρια

Το CNN Greece φέρνει στο φως δυο από τα ελάχιστα κειμήλια που διασώθηκαν από την καταστροφή των Ψαρών το 1824. Και τα δύο φυλάσσονται στο δήμο Ερέτριας, όπου τα μετέφεραν μετά τη σφαγή, οι ελάχιστοι επιζώντες κάτοικοι.

Στην Ερέτρια, οι Ψαριανοί, έχτισαν το νέο τους σπιτικό και ονόμασαν την πατρίδα τους «Νέα Ψαρά». Η δήμαρχος Ερέτριας κ. Αμφιτρίτη Αλημπατέ παρουσιάζει στην κάμερα του CNN Greece τα δύο αυτά ιστορικά κειμήλια.

Πρόκειται για τη σημαία που κήρυξαν οι Ψαριανοί την Ελληνική Επανάσταση και το βιβλίο «η Κάσσα των μετρητών του 1823» που καταγράφει πόσα χρήματα έδωσαν οι Ψαριανοί κατά τον Αγώνα της Απελευθέρωσης. Η ελληνική σημαία στο δεξί τμήμα της είναι ποτισμένη με αίμα των αγωνιστών ενώ το βιβλίο με τα έσοδα – έξοδα έχει και αυτό κόκκινα δακτυλικά αποτυπώματα με αίμα. Προφανώς είναι από χτυπημένο Ψαριανό, ο οποίος στην προσπάθειά του να ξεφύγει από τούρκους στρατιώτες, άρπαξε το βιβλίο προκειμένου να μην καταστραφεί.

«Αυτό το λάβαρο έχει αποτυπωμένα την πεμπτουσία του αγώνα και την αυταπάρνηση που έδειξαν οι Ψαριανοί για την πατρίδα», λέει η κ. Αλημπατέ στο CNN Greece και προσθέτει ότι υψώνεται σε εθνικές επετείους αποτελώντας αδιάψευστο πειστήριο της βαριάς κληρονομιάς του τόπου. Τη σημαία κρατούν στις εθνικές εορτές νέοι από τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Κωνσταντίνος Κανάρης» που είναι ντυμένοι με παραδοσιακές φορεσιές. Ο δήμος Ερέτριας πρόσφατα συντήρησε το ιστορικό αυτό κειμήλιο.Το επένδυσε στην πίσω όψη του με ύφασμα και το φυλάσσει κάτω από ειδικές συνθήκες.

Εκτός όμως από τη σημαία των Ψαριανών, στο δήμο Ερέτριας φυλάσσεται και η «Κάσσα των Μετρητών του 1823». Το βιβλίο είναι φυλλομετρημένο, γραμμένο με πένα και χωρισμένο σε δύο μέρη. Στο πρώτο αναγράφεται αναλυτικά πόσα χρήματα προσέφερε η κάθε οικογένεια Ψαριανών στον αγώνα και στο δεύτερο πόσα δαπανήθηκαν και για ποιο σκοπό. Επίσης, καταγράφονται και τα έσοδα από εμπορικές και αγροτικές δραστηριότητες που δόθηκαν για την Ελληνική Ανεξαρτησία.

Πηγή: www.cnn.gr

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: