Αναρτήθηκε από: Διαχειριστής | 8 Νοεμβρίου, 2016

Ολοκληρώθηκε το 16ο ετήσιο φόρουμ του INSULEUR από το Επιμελητήριο Εύβοιας


Με πολύ μεγάλη επιτυχία τόσο από οργανωτικής πλευράς όσο και από την επίτευξη των ευκταίων στόχων του, ολοκληρώθηκε το 16ο ετήσιο φόρουμ του INSULEUR (Δίκτυο Νησιωτικών Επιμελητηρίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης) που διοργάνωσε το Επιμελητήριο Εύβοιας την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2016 στο Ξενοδοχείο Negroponte στην Ερέτρια.

Στην Φόρουμ παρευρέθηκαν αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Επιμελητηριακού Χώρου, πολιτικοί και λοιποί θεσμικοί παράγοντες, αναδεικνύοντας το με την παρουσία τους και τις τοποθετήσεις τους σε μια σημαντική ευρωπαϊκή σύσκεψη και παράλληλα σε ένα πολύ σπουδαίο γεγονός για το νομό μας. Το κυρίαρχο Θέμα συζήτησης που ήταν «Αειφόρος Τουριστικός Σχεδιασμός και Διοίκηση για τους Ευρωπαϊκούς Νησιωτικούς ΠροορισμούςΈξυπνα Καινοτόμα Εργαλεία και Πρωτοβουλίες» όπως απεδείχθη και από τις ίδιες τις εργασίες του συνεδρίου θα έχει σημαίνοντα ρόλο για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη των νησιών, των επιχειρήσεων και των κατοίκων τους, συμβάλλοντας καθοριστικά στους στόχους του INSULEUR ως επίσημου σύμβουλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Την έναρξη των εργασιών κήρυξε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Εύβοιας Ιωάννης Λιονάκης ο οποίος εστίασε στα ακόλουθα

Οφείλουμε να έχουμε ως σημείο αναφοράς ότι ενώ ο Τουρισμός ξεκινά από την ανάγκη του ανθρώπου για αναψυχή αλλά και από τη φύση του που συνδέεται άρρηκτα με την αναζήτηση και τη γνώση, τελικά καταλήγει να είναι μια διαδικασία ανταλλαγής κουλτούρας, και πολιτισμών που μοιραία οδηγεί σε συγκρίσεις και στοχασμό. Στο πλαίσιο αυτό τα Ευρωπαϊκά νησιά και ιδιαίτερα τα ελληνικά που έχουν έντονο πολιτιστικό στίγμα και ιδιαίτερη κουλτούρασε συνδυασμό με την αδιαμφισβήτητη φυσική ομορφιά τουςαποτελούν εξ ορισμού εξαιρετικά ελκυστικούς προορισμούς. Το μείζον όμως θέμα είναι εμείς τι είδους τουριστική ανάπτυξη θέλουμε, τι είδους τουριστική ανάπτυξη πρέπει να σχεδιάσουμε. Μαζικό Τουρισμό που εξαντλεί και αλλοιώνει τις τοπικές κοινωνίες και το περιβάλλον ή αειφόρο τουριστική ανάπτυξη; Τουρισμό Έντασης ; Οι όποιες αποφάσεις μας όμως πρέπει να μην αγνοούν κρίσιμα ερωτήματα όπως  : πόσο τουρισμό αντέχει ένα νησί και για πόσο χρόνο ; τι οφέλη θα έχει η τοπική κοινωνία από την τουριστική ανάπτυξη και πώς μακροπρόθεσμα θα προστατεύσει την πολιτιστική της ταυτότητα ; Ποια είναι η φέρουσα ικανότητα κάθε τόπου;κλπ.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κλείνοντας την σύντομη τοποθέτηση του υπογράμμισε ότι

«είναι δύσκολο να μιλάμε για αειφόρο τουριστική ανάπτυξη στη Μύκονο, στη Ρόδο ή στηνΣαντορίνη, αφού εκεί υπάρχουν ήδη διαμορφωμένα status. Για την Εύβοια όμως και τη Σκύρο με τις τόσες περιοχές Natura, τα αισθητικά δάση, τα αρχαία μνημεία και τα 900 χλμ ακτογραμμών με τις πανέμορφες παραλίες, η αειφόρος τουριστική ανάπτυξη είναι η μόνη επιλογή

Χαιρετισμούς απεύθυναν μεταξύ άλλων ο Γεώργιος Μπενέτος, Πρόεδρος  Insuleur, ο Γεώργιος Ντάσης Πρόεδρος Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, oβουλευτής Ευβοίας Τάσος Πρατσόλης, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός.

Το Συνέδριο τίμησε με την παρουσία και την τοποθέτηση του ο Ευρωβουλευτήςτέως Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας  – Μανώλης Κεφαλογιάννης.

Όπως προαναφέρθηκε τέθηκαν σημαντικότατα θέματα που αφορούν τα Ελληνικά νησιά.

Κυριότερα  από αυτά ήταν :

Mεθοδολογία και πρακτικές για τη διαχείριση τουριστικών προορισμών (με συντονιστή  τον José Luis RosesFerrer Πρόεδρο, Επιμελητήριου Μαγιόρκας και ομιλητές τους Δημήτριο Μπουχάλη Καθηγητή του Πανεπιστημίου του Bournemouth, Γεώργιο Δρακοπούλο Tourism Generis Ειδικός Σύμβουλος, Γεώργιο ΚαραμπάτοΙωάννα Μουλίου Αντιπρόσωπο Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γιάννη Σπιλάνη, JosepF. Valls Giménez Καθηγητή και Διευθυντή του τμήματος Μάρκετινγκ της ESADE, Εύα Στεφανιδάκη Ερευνήτρια, Πανεπιστήμιο Αιγαίου).

Μελέτες περιπτώσεων/καλύτερες πρακτικές: Βαλεαρίδες/Σικελία/Κορσική/Γουαδελούπη/Ριέκα (με Συντονιστή τον Colette Koury Πρόεδρο Επιμελητήριου Γουαδελούπης και ομιλητές  τουςColetteKoury, Πρόεδρο Επιμελητήριου Γουαδελούπης, JuanGualdeTorellaGuaspΠρόεδρο Λιμενικής αρχής Βαλεαρίδων Νήσων, Prof. GiovanniRugierriΠρόεδρο OTIEProf. Marie-AntoinetteMaupertuis, Κορσική, Πρόεδρο της l’UMR CNRS LISA, Daniel Borg, Γκόζο Ανώτατο Πολιτικό Αναλυτή στο τομέα Ανάπτυξης Τουρισμού και Οικονομίας, Υπουργείο του Γκόζο.

Ευρωπαϊκά Ιδρύματα/Τοπικοί Οργανισμοί (με συντονιστή Pierre-JeanCoulon, Πρόεδρο του ΤομέαTEN, EESCκαι ομιλητές τους Λοΐζο Σορονιάτη Διευθύνων Σύμβουλο του Οργανισμού Ανάπτυξης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, CRPM, Επιτροπή Νήσων, Γεώργιο Μπενέτο Πρόεδρο του INSULEUR, Eλευθέριο Κεχαγιόγλου Ομοσπονδία Μικρών Ευρωπαϊκών Νησιών, Θράσο Καλογρίδη Πρόεδρο του EOAEN, Μιλτιάδη Χέλμη Πρόεδρο Ξενοδόχων Εύβοιας.

Σημειώνεται ότι την όλη επιμέλεια του Συνεδρίου και όλων των διαδικασιών οργάνωσης αυτού είχαν οι κυρίες Ανδρομάχη Κολούτσου και Βασιλική Ρόγκα, οι οποίες συμμετείχαν και στηναρμόδια επιτροπή της Διοίκησης για την υλοποίηση του Συνεδρίου με τους κ.κ. Ιωάννη Σταθόπουλο, Ιωάννη Γεροντίτη.

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: