Αναρτήθηκε από: Διαχειριστής | 7 Οκτωβρίου, 2016

O Δήμος Ερέτριας στο Δίκτυο Paraction


Θετικά απάντησε το Δημοτικό Συμβούλιο Ερέτριας στην πρόταση του –παρόντος κατά τη συνεδρίασή του- Δημάρχου Στυλίδας Απόστολου Γκλέτσου, για τη συμμετοχή του Δήμου Ερέτριας στην υπό σύσταση Σύμπραξη των Παράκτιων Περιοχών (Δίκτυο Paraction) της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Στην εισήγησή της προς το Σώμα, η Δήμαρχος Ερέτριας Αμφιτρίτη Αλημπατέ, παραλλήλησε το Δίκτυο Paraction με τις αρχαίες Αμφικτυονίες και σημείωσε ότι «οι παράκτιες ζώνες, τα ειδικά παράκτια οικοσυστήματα, τα παράκτια τοπία και οι Νήσοι των θαλάσσιων κόλπων αποτελούν μοναδική κοινή φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, αναντικατάστατο οικολογικό, οικονομικό και κοινωνικό πόρο και χρήζουν προστασίας αλλά και ορθολογικής εκμετάλλευσης προς όφελος των σημερινών και μελλοντικών γενεών».

Τόνισε δε ότι «η διαφύλαξη και η αειφόρος ανάπτυξή των παράκτιων ζωνών, μέσω συγκεκριμένου σχεδιασμού και της ολοκληρωμένης διαχείρισής τους, οφείλει να αποτελεί βασικό μέλημα των τοπικών κοινωνιών και των συλλογικών τους φορέων.

Επεσήμανε ακόμη ότι σημαντικοί λόγοι, ένταξης στο δίκτυο, είναι ειδικά για τους μικρούς Δήμους , και η δυνατότητα άντλησης κεφαλαίων μέσω της ένταξης σε ευρωπαϊκά προγράμματα κατ” ευθείαν  από την Ευρώπη (π.χ. Life,Horison, Elena κ.α. ) που η ένταξη τους απαιτεί χρηματοδότηση έργων που εξυπηρετούν μεγάλο αριθμό ωφελούμενων κατοίκων και υψηλό κόστος έργων.

Το Δίκτυο Paraction έχει ως στόχο την εκπόνηση των κατάλληλων σχεδίων διαχείρισής των παράκτιων ζωνών, για Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις Βιώσιμης Ανάπτυξης και Παράκτιας Αναγέννησης, προκειμένου να αντιμετωπισθούν αποτελεσματικά οι οικονομικές, κοινωνικές, περιβαλλοντικές και δημογραφικές προκλήσεις.

Φιλοδοξεί δε να αποτελέσει ισχυρό εργαλείο για την Περιφέρεια και τις τοπικές κοινότητες ώστε:

  • α) να κάνουν σταθερά βήματα προς αποτελεσματικές μορφές οικονομικής, βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς, ανάπτυξης,
  • β) να καινοτομήσουν στους όρους αντιμετώπισης διατοπικών και υπερτοπικών προβλημάτων και
  • γ) να ενισχύσουν την κοινωνική συνοχή εντός της  Περιφέρειας

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: