Την έγκριση χρηματοδότησης ύψους 1.050.000,00 ευρώ για το έργο  αποκατάστασης του Αρχαίου Θεάτρου Ερέτριας, ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Κώστας Μπακογιάννης.

Με την εξέλιξη αυτή, αφού έχει ολοκληρωθεί και εγκριθεί από το ΚΑΣ η πλήρης και οριστική μελέτη συντήρησης, στερέωσης, αναστήλωσης και ανάδειξης του Αρχαίου Θεάτρου Ερέτριας, η οποία, εκπονήθηκε με τη συνεργασία του Δήμου Ερέτριας, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και του Πολιτιστικού Σωματείου «Διάζωμα»,  το έργο χρηματοδοτήθηκε στο πλαίσιο του χάρτη των ιστορικών -πολιτιστικών διαδρομών της Στερεάς Ελλάδας  και με την  υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και Υπουργείου Πολιτισμού  ανοίγει ο δρόμος για την έναρξη των εργασιών, ώστε – όπως σημειώνει ο Περιφερειάρχης- «να ξαναδοθεί λάμψη σε ένα μνημείο-διαμάντι του Ελληνικού πολιτισμού».

Αλημπατέ: «Ξημερώνει νέα εποχή για την Ερέτρια»

Η εξέλιξη – είδηση, προκάλεσε την γεμάτη χαρά και συγκίνηση απόκριση της Δημάρχου Ερέτριας Αμφιτρίτης Αλημπατέ, που δήλωσε:

«Ως Δήμαρχος Ερέτριας ευχαριστώ θερμά τον Περιφερειάρχη κ. Κ. Μπακογιάννη και τον Αντιπεριφερειάρχη Εύβοιας κ. Φ. Σπανό , γιατί αφουγκράστηκαν τον πόθο της κοινωνίας, την ανάγκη της ιστορίας και την παραίνεση των πνευματικών ανθρώπων και χρηματοδότησαν σε τόσο δύσκολο οικονομικό περιβάλλον το έργο αναστήλωσης και επαναλειτουργίας του Αρχαίου Θεάτρου Ερέτριας.

Ευχαριστώ θερμά και προσωπικά τον κ. Σ. Μπένο καθώς και όλα τα μέλη του Σωματείου «Διάζωμα», που πίστεψαν, υλοποίησαν και παρέδωσαν τη μελέτη αναστήλωσής του. Επίσης, ευχαριστώ δημοσίως την κ. Π Καλαμαρά, έφορο Αρχαιοτήτων Εύβοιας και τον κ. Κ. Μπουκάρα, αρχαιολόγο Ερέτριας, γιατί πίστεψαν το έργο, πάλεψαν γι’ αυτό και είναι αυτοί που θα το υλοποιήσουν! Ιδιαίτερα ευχαριστώ την Ελβετική Αρχαιολογική Σχολή, που στάθηκε πολύτιμος αρωγός σ΄αυτόν τον αγώνα ! Επίσης τη ΔΕΗ, για τη γενναία χορηγία της για τη χρηματοδότηση της μελέτης, όλους τους επώνυμους και ανώνυμους χορηγούς και φυσικά τους εθελοντές και τους συλλόγους που πάλεψαν γι’ αυτό! Μια νέα εποχή ξημερώνει για την Ερέτρια και για όλη την Εύβοια! Νιώθω τυχερή και ευλογημένη από την Ιστορία, γιατί το όνειρο γενεών θα υλοποιηθεί και υπερήφανη για την ελάχιστη έστω συνεισφορά μου σ αυτό!»

Η αναστήλωση και ανάδειξη – αξιοποίηση του Αρχαίου Θέατρου Ερέτριας, παύει να είναι όραμα, επιθυμία, ουτοπία. Πλέον αποκτά σάρκα και οστά.

Το «ξεκινάμε» του Αντιπεριφερειάρχη Εύβοιας Φάνη Σπανού, είναι η νέα πραγματικότητα που η κοινωνία της Ερέτριας περιμένει από πολλά χρόνια: την ανάδειξη ενός τοπόσημου έμφορτου ιερότητας και ιστορίας, την αναγέννηση ενός πόλου πολιτισμού, τη δημιουργία ενός πιστοποιημένου και ελκυστικού τουριστικού προϊόντος, που θα ενισχύσει την εικόνα και την οικονομία της ευρύτερης περιοχής».