Αναρτήθηκε από: Διαχειριστής | 14 Αυγούστου, 2016

Τα σκουπίδια πνίγουν την Ερέτρια


Ο Δήμος Ερέτριας επαναλειτουργεί, εδώ και ένα μήνα, την παλιά χωματερή πίσω από το νεκροταφείο της πόλης, αρνούμενος να προβεί σε διοικητική παραλαβή της νέας χωματερής

Μπαλάκι του πινγκ πονγκ έχουν γίνει οι κάτοικοι της Ερέτριας με ζητούμενο τον χώρο εναπόθεσης και μεταφόρτωσης των σκουπιδιών της πόλης, εξαιτίας της κόντρας που έχει ξεσπάσει μεταξύ της δημάρχου Αμφιτρίτης Αλημπατέ και του γενικού γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας-Στ. Ελλάδας, Ηλία Τσέλιγκα.

Ολα ξεκίνησαν στις αρχές του προηγούμενου μήνα, όταν με απόφαση της δημάρχου Ερέτριας ξεκίνησε να επαναλειτουργεί αυθαίρετα η παλιά παράνομη χωματερή στον χώρο πίσω απ’ το Νεκροταφείο Ερέτριας, η οποία είχε κλείσει πριν από περίπου δύο χρόνια έπειτα από κινητοποιήσεις των κατοίκων.

Μόνο που αυτή τη φορά η παλιά χωματερή λειτουργεί ως παράνομος σταθμός μεταφόρτωσης απορριμμάτων, με τα απορριμματοφόρα να αδειάζουν εκεί τα σκουπίδια που, στη συνέχεια, φορτώνονται με μπουλντόζες σε νταλίκες με πρέσες που τα συμπιέζουν. Με αυτές μεταφέρονται στον ΧΥΤΑ Χαλκίδας.

Αυτή η ενέργεια είχε αποτέλεσμα την εκ νέου υποβάθμιση του χώρου πίσω από το νεκροταφείο της πόλης και την πρόκληση μιας νέας περιβαλλοντικής καταστροφής στην ευρύτερη περιοχή, αφού στον χώρο της εγκαταλειμμένης χωματερής δεν υπάρχει καμιά οργανωμένη υποδομή για να υποδεχτεί τον τεράστιο όγκο των απορριμμάτων που υπολογίζεται ότι ανέρχονται σε 9.516 τόνους ετησίως.

Τεράστια επιβάρυνση

Ετσι, όλα τα υγρά λύματα των απορριμμάτων που αδειάζονται χύμα στο χώμα απορροφώνται από το έδαφος και μολύνουν τον υδροφόρο ορίζοντα, ενώ ο αέρας παρασέρνει τις σκισμένες πλαστικές σακούλες και τις σκορπίζει στη γύρω περιοχή, από το νεκροταφείο ώς τη θάλασσα.

Επιπλέον, το έδαφος από τις ρόδες των βαρέων φορτηγών έχει γίνει σκόνη που με τον αέρα σηκώνεται ως νέφος και στη συνέχεια κατακάθεται στις γύρω εκτάσεις.

Κι όλα αυτά συμβαίνουν ενώ η περιοχή αυτή είναι κατοικημένη και σε πολύ μικρή απόσταση υπάρχουν μόνιμες κατοικίες, δίπλα βρίσκονται αθλητικές εγκαταστάσεις και σε απόσταση 100 μέτρων υπάρχει αρχαιολογικός χώρος.

Το παράδοξο σε αυτή την υπόθεση είναι ότι η Ερέτρια διαθέτει έναν νεοκατασκευασμένο Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ), που στοίχισε περίπου 600.000 ευρώ, έτοιμο προς λειτουργία με περιβαλλοντικές προδιαγραφές, ώστε να μη μολύνεται το έδαφος και κατ’ επέκταση ο υδροφόρος ορίζοντας από τα λύματα.

Ο λόγος που δεν λειτουργεί ο νέος ΣΜΑ είναι η άρνηση της δημάρχου Ερέτριας να προβεί σε διοικητική παραλαβή του έργου από τον αρμόδιο φορέα, τον Ενιαίο Σύνδεσμο Διαχείρισης Απορριμμάτων Δήμων Κεντρικής Εύβοιας (ΕΣΔΑΔΚΕ), ο οποίος ήταν και ο κύριος φορέας υλοποίησης του έργου.

Κι αυτό, διότι τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του ΕΣΔΑΔΚΕ έχουν μεταπηδήσει στον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Στερεάς Ελλάδας Α.Ε. (ΦΟΔΣΑ), που με βάση νόμο της προηγούμενης κυβέρνησης σύστησαν οι δήμοι της περιοχής.

Εν τούτοις, την Ανώνυμη Εταιρεία Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Στερεάς Ελλάδας δεν αναγνωρίζει ως νόμιμη ο γενικός γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας, Ηλίας Τσέλιγκας, επικαλούμενος απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που έκρινε ότι «η μετατροπή του συσταθέντος ΝΠΔΔ με την επωνυμία “Περιφερειακός Σύνδεσμος Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας” σε ανώνυμη εταιρεία συντελέστηκε κατά παράβαση της ρητά προβλεπόμενης από τον σχετικό νόμο διαδικασίας, καθώς δεν προηγήθηκε αυτής η προβλεπόμενη ρητά στις διατάξεις συγχώνευση των υφιστάμενων ΦΟΔΣΑ στον ως άνω Περιφερειακό Σύνδεσμο».

Λόγος για τον οποίο ο κ. Τσέλιγκας ακύρωσε απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Ερέτριας για την «Παραχώρηση προς χρήση του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων» από την ανώνυμη εταιρεία.

Η ρίζα του κακού

Στην πράξη, αυτό που κρύβεται πίσω από αυτή τη διαμάχη είναι ότι ο γενικός γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας δεν αναγνωρίζει και δεν νομιμοποιεί αυτή την ανώνυμη εταιρεία, καθώς θεωρεί ότι θα εμπορευματοποιήσει τα απορρίμματα και θα ανοίξει τον δρόμο στην ιδιωτική πρωτοβουλία.

Κι αυτό διότι επρόκειτο για το σχέδιο της προηγούμενης κυβέρνησης που προσανατολιζόταν στη δημιουργία φαραωνικών εργοστασίων (ένα θα γινόταν στη Θήβα) όπου θα πήγαιναν εκεί σύμμεικτα τα απορρίμματα, θα γινόταν μια πρώτη διαλογή, επιλέγοντας κάποια υλικά για καύση και κάποια για ανακύκλωση τα οποία θα εκμεταλλεύονταν ιδιωτικές εταιρείες.

Αντίθετα, η σημερινή κυβέρνηση επιλέγει τη λύση της διαλογής στην πηγή και της προώθησης της οικιακής ανακύκλωσης, μια πολιτική με την οποία διαφωνούν κάθετα οι δήμοι που δημιούργησαν την ανώνυμη εταιρεία, «γραμμή» με την οποία συντάσσεται και η δήμαρχος Ερέτριας. Λόγος για τον οποίο η κ. Αλημπατέ και οι υπόλοιποι δήμαρχοι δεν κάνουν πίσω, υποβάλλοντας ένσταση στην απόφαση του κ. Τσέλιγκα.

Πέρα από τον κίνδυνο να επιβληθεί πρόστιμο για τη μη παραλαβή και χρήση του έργου των 600.000 ευρώ που χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ, οι κάτοικοι της περιοχής και ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος «Ο Αχινός» που αντιδρούν στην επαναχρησιμοποίηση της παλιάς χωματερής έχουν φτάσει σε απόγνωση, εξαιτίας αυτής της διαμάχης και του αδιέξοδου που προκύπτει από αυτήν.

Και καθώς οι συναντήσεις που είχαν τόσο με την κ. Αλημπατέ όσο και με τον κ. Τσέλιγκα έχουν αποβεί άκαρπες, προειδοποιούν ότι θα προβούν σε οποιαδήποτε νόμιμη ενέργεια χρειαστεί προκειμένου να αποτρέψουν την περιβαλλοντική καταστροφή και τις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να επιφέρει στην υγεία τους.

Αναφορά για την κατάσταση έχει γίνει στο Σώμα Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και στον εισαγγελέα Χαλκίδας που, όμως, μέχρι στιγμής, δεν έχουν αντιδράσει.

 

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών

Advertisement

Σχόλια

  1. Σε όσους δεν αρέσει η μυρωδιά των σκουπιδιών ας πάνε στους κολλητούς της Δημάρχου στο ξενοδοχείο Miramare, όπου εκεί με τις ευωδιές της ανακύκλωσης των βοθρολυμάτων ιδιαίτερα τις μεταμεσονύχτιες ώρες μυρίζει πολύ ωραία, και μιας και εκείνες τις Ώρες ποτίζονται οι κήποι των Στράτηδων, χρειάζεται να βάλει κανείς μανταλάκι στην μύτη του όταν παιρνά από την λεωφόρο με το αυτοκίνητό του εκείνες τις ώρες!

    Αλοίμονο για κάποιους γείτονες εάν κάθονται εκείνες τις ώρες στα μπαλκόνια των σπιτιών τους!!!!!!!!!!!!!!!!!


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: