Αναρτήθηκε από: Διαχειριστής | 8 Ιουλίου, 2016

Πανελλήνιο Συνέδριο (ΦοΣΔΑ)


Toν Δήμο Ερέτριας εκπροσώπησε η Δήμαρχος Αμφιτρίτη Αλημπατέ, συμμετέχοντας στις εργασίες του 10 ου Πανελληνίου Συνεδρίου του Δικτύου Φορέων Διαχείρησης Στερεών Αποβλήτων, που έλαβε χώρα στα Γιάννενα απο τις 30 Ιουνίου έως 1 Ιουλίου.

Δήμαρχοι και εκπρόσωποι Δήμων από όλη την Ελλάδα  είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν και να ενημερωθούν για τα προβλήματα, τις αλλαγές και τον σχεδιασμό για το σημαντικό ζήτημα της διαχείρησης των στερεών αποβλήτων.

Τονίστηκε για μια ακόμη φορά ότι η Διαχείρηση των απορριμάτων είναι αρμοδιότητα και ευθύνη των Ο.Τ.Α. και η κυβέρνηση οφείλει να παρέχει τα μέσα και τους πόρους , ώστε σε πνεύμα καλής συνεργασίας να συνεχίσουν τα έργα που είναι σε εξέλιξη αλλά και αυτά που προγραμματίζονται προς όφελος των πολιτών.

Να αναφέρουμε την σύμφωνη και κοινή γραμμή των Δημάρχων της Περιφέρειας μας, όσον αφορά την υπόσταση αλλά και και την θεσμική εξέλιξη του υφιστάμενου φορέα (ΦοΣΔΑ) που βάση για το σοβαρό θέμα της διαχείρησης των απορριμάτων.

Ακολουθούν αναλυτικά, τα συμπεράσματα της Συνόδου:

  • Απαιτείται να υπάρξει ανάλυση και αξιολόγηση της υφιστάμενης κατάστασης, προκειμένου να ακολουθήσει η ουσιαστική και αποτελεσματική εφαρμογή του νέου ΕΣΔΑ & των αναθεωρημένων ΠΕ.Σ.Δ.Α.
  • Επιβάλλεται, άμεσα, η εκπόνηση ενός επιχειρησιακού σχεδίου δράσης μεταβατικής περιόδου και ανά Περιφέρεια, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το σύνολο των ζητημάτων που αφορούν στη δημιουργία υποδομών για τη διαχείριση των απορριμμάτων στη χώρα μας.
  • Βασική προϋπόθεση, για την εφαρμογή οποιαδήποτε μοντέλου διαχείρισης, είναι να ληφθεί υπόψη η κρίσιμη οικονομική και κοινωνική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα, καθώς και οι ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής.
  • Η διασφάλιση πόρων προς τους Δήμους και τους Φο.Δ.Σ.Α θεωρείται βασική προϋπόθεση, προκειμένου να υπάρξει επιτυχής εφαρμογή του νέου σχεδίου.
  • Το ίδιο ισχύει και για την αποδέσμευση του περιορισμού της πρόσληψης προσωπικού σε όλο το φάσμα διαχείρισης των απορριμμάτων και υπηρεσιών ανταποδοτικού χαρακτήρα (αποκομιδή, λειτουργίες έργων κ.α).
  • Να προχωρήσει η υλοποίηση των ήδη δρομολογημένων και ώριμων έργων που θα συμβάλλουν στην επίτευξη των στόχων.
  • Να ολοκληρωθεί το θεσμικό πλαίσιο των Φο.Δ.Σ.Α, το οποίο παραμένει σε εκκρεμότητα από το 2010, σύμφωνα με τις αποφάσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ Βαθμού και ειδικότερα την πρόταση της ΚΕΔΕ και τις αποφάσεις των Δήμων.
  • Οι καλές πρακτικές στη διαχείριση των απορριμμάτων θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και να στηριχθούν.
  • Για την αποτελεσματικότητα και την επίτευξη των στόχων απαιτείται η συνεργασία όλων των εμπλεκομένων αλλά ιδιαίτερα η συνεργασία και συντονισμός των συναρμόδιων Υπουργείων. (Περιβάλλοντος, Εσωτερικών & Οικονομίας)
  • Τέλος όσον αφορά το ιδιαίτερο θέμα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, το οποίο βρίσκεται σε εκκρεμότητα από τον Σεπτέμβριο του 2015, λόγω της διαφορετικής προσέγγισης υπηρεσιών του Υπουργείου για την μετατροπή της νομικής μορφής του Φο.Δ.Σ.Α, θα πρέπει να δοθεί άμεσα λύση από το αρμόδιο Υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου να προχωρήσουν άμεσα τα 2 δημόσια έργα, η ομαλή λειτουργία του Φορέα και ο περιφερειακός σχεδιασμός.
Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: