Αναρτήθηκε από: Διαχειριστής | 28 Μαΐου, 2016

Ενημέρωση σχετικά με τη συνεργασία Δήμου – Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας – Ύπατης Αρμοστείας ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες


Αγαπητοί συμπολίτες,

Σας ενημερώνουμε ότι η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα επανεξέτασε τη στάση της και αποφάσισε  να ακυρώσει εν τη γενέσει του το σχέδιο εγκατάστασης –αρχικά- 300 προσφύγων, σε σύνολο 600, στο ξενοδοχείο Olympic Star, που βρίσκεται στην περιοχή της Αμαρύνθου, εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου μας.

Στην επανεξέταση της στάσης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ συνέβαλε καταλυτικά η συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με τη Διοίκησή της, στα γραφεία της στην Αθήνα, το απόγευμα της Παρασκευής 13ης Μαΐου, με την παρουσία και καταλυτική συνδρομή του Αντιπεριφερειάρχη Ευβοίας, Φάνη Σπανού.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η Διοίκηση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ κατανόησε τα επιχειρήματα που προεβλήθηκαν και

  • αποδέχθηκε ότι αποτελούν αντικειμενικό πρόβλημα ακαταλληλότητας
  • η απόσταση του σημείου από το εθνικό οδικό δίκτυο,

  • οι ανεπαρκείς δομές υγείας στην περιοχή και

  • μικρή δυνατότητα αστυνόμευσης

  • αντιλήφθηκε τα προβλήματα που αφορούν στο καθεστώς του επί 3ετία κλειστού ξενοδοχείου
  • κατανόησε ότι μια τέτοια εγκατάσταση, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση – διάλογο με την Τοπική Κοινωνία και ερήμην της Δημοτικής Αρχής αλλά και με τα προαναφερθέντα προβλήματα, δεν θα συνιστούσε  εξέλιξη πρόσφορη ούτε για την τουριστικού χαρακτήρα περιοχή μας ούτε για τους προς εγκατάσταση πρόσφυγες.

Κατόπιν αυτών, η Διοίκηση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, προχώρησε στην ακύρωση της σύμβασης ενοικίασης του ξενοδοχείου Olympic Star και ματαίωσε τη σχεδιαζόμενη εγκατάσταση προσφύγων σ’ αυτό.

Επίσης διασφαλίστηκε ότι δε θα εγκατασταθούν πρόσφυγες σε κανένα ξενοδοχείο του Δήμου Ερέτριας, αφού με διαλογική συζήτηση και επιχειρήματα προβλήθηκε ο τουριστικός χαρακτήρας του Δήμου Ερέτριας.

Η απόφαση αυτή της Ύπατης Αρμοστείας για το Δήμο Ερέτριας, επιβεβαιώθηκε και τη Δευτέρα 23 Μαΐου, σε επικοινωνία που είχαμε με τα ανώτερα στελέχη του ΟΗΕ.

Είναι φανερό ότι ο Δήμος μας βρέθηκε στη δύσκολη θέση να διαχειριστεί ένα θέμα ιδιαίτερα ευαίσθητο. Από τη μια η ευθύνη και η ανθρωπιστική αντιμετώπιση του συνανθρώπου, του κατατρεγμένου από το πόλεμο και τις συνθήκες της σκληρής προσφυγιάς, και από την άλλη το συμφέρον της τοπικής κοινωνίας, αφού ούτε ο τόπος, ούτε ο χρόνος, ούτε οι συνθήκες ήταν κατάλληλες και εγκυμονούντο κίνδυνοι για τους ίδιους τους πρόσφυγες αλλά και διασάλευση της κοινωνικής ηρεμίας και συνοχής.

Είναι γεγονός ότι όλοι συμπαραστεκόμαστε στους συνανθρώπους μας που υποφέρουν, όμως λύση του προβλήματος δεν αποτελεί η δημιουργία σωρείας άλλων προβλημάτων.

Από αυτή τη δύσκολη πρόκληση αποδείχτηκε ότι, εισακούεται η Τοπική Κοινωνία και δικαιώνονται η στάση και οι χειρισμοί της Δημοτικής μας Αρχής που σταθερά εκφράζει και προασπίζεται το σύνολο των πολιτών του Δήμου μας και ότι η συνεργασία Τοπικής Αυτοδιοίκησης α΄και β΄βαθμού μπορεί να επιτύχει και να ξεπεράσει δύσκολα προβλήματα.

Η Δήμαρχος

Αμφιτρίτη Αλημπατέ

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: