Αναρτήθηκε από: Διαχειριστής | 2 Μαρτίου, 2016

Ο Δήμος Ερέτριας ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του ως προς τα αδέσποτα


Ημερίδα ενημέρωσης των δημοτών, με θέμα «Μαθαίνουμε να ζούμε με τα αδέσποτα ζώα της πόλης μας», διοργάνωσε ο Δήμος Ερέτριας, σε συνεργασία με το Φιλοζωικό Σωματείο Ερέτριας «Ο Άργος».

Στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε τη περασμένη Κυριακή (28 Φεβρουαρίου) στο Δημαρχείο στην Ερέτρια, συμμετείχε αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Φιλοζωικής Ομοσπονδίας, η συνεργαζόμενη για τα προγράμματα στειρώσεων Κτηνίατρος, εκ μέρους της ένωσης Εγκληματολογων Ελλάδος και υπέυθυνος του προγράμματος δια βίου μάθησης,εκπρόσωποι των αρμόδιων εμπλεκομένων φορέων στα ζητήματα διαχείρισης των αδέσποτων ζώων καθώς και πολλοί επαγγελματίες, κτηνοτρόφοι αλλά και απλοί πολίτες.

ΔΙΟΤΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ

Η κατάθεση της επιστημονικής γνώσης, της αυξημένης εμπειρίας και των εμπεριστατωμένων θέσεων και προτάσεων των εισηγητών για μια σειρά ζητημάτων που αφορούν στα αδέσποτα ζώα (όπως, το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, οι ευθύνες των αρμόδιων εμπλεκομένων φορέων, η καθορισμένη προληπτική ιατρική φροντίδα και περίθαλψη των χρηζόντων βοήθειας ζώων, η καταγγελία περιστατικών κακοποίησης ή εγκατάλειψης και ο προβλεπόμενος ποινικός κολασμός, η αναγκαιότητα δράσεων ευαισθητοποίησης και εκπαιδευτικών προγραμμάτων καλλιέργειας φιλοζωικής κουλτούρας κ.α.) καθώς και η καταγραφή των δεδομένων στην περίπτωση του Δήμου Ερέτριας, βοήθησαν καταλυτικά τους παριστάμενους δημότες στην εξαγωγή των ορθών συμπερασμάτων ως προς το είδος των αρμοδιοτήτων και τον «εν τοις πράγμασι» ικανοποιητικό βαθμό ανταπόκρισης του Δήμου καθώς και τον ενεργό ρόλο του τοπικού Φιλοζωικού Σωματείου.

ΤΑ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΑ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΕΡΕΤΡΙΑΣ

Η Δήμαρχος Αμφιτρίτη Αλημπατέ, στην τοποθέτησή της, αναφέρθηκε στη μέριμνα από πλευράς Δήμου Ερέτριας για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων (σε ανταπόκριση ως προς τις υποχρεώσεις του, όπως αυτές ορίζονται από τους Νόμους 4039/2012), 4235/2015

Α. Ολοκληρώθηκηκαν οι πρώτοι κύκλοι προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς, που περιλαμβάνει εξετάσεις, εμβολιασμούς, αποπαρασίτωση και στείρωση ή ωοθηκουστεροκτομή, από τον αντισυμβαλλόμενο κτηνίατρο.

Ήδη δε, βρίσκεται σε εξέλιξη ο τρίτος κύκλος αυτού του προγράμματος. (Κόστους έκαστος 5000 ευρω)

Σημαντικό ρόλο στην υλοποίηση του προγράμματος έχει αναλάβει εθελοντικά το αξιέπαινο Φιλοζωϊκό Σωματείο «Άργος», που φροντίζει για την περισυλλογή, τη μεταφορά στο κτηνιατρείο και τη διαδικασία επανένταξης των ζώων στο φυσικό τους περιβάλλον (κατά πως ορίζει ο νόμος).

Β. Βρίσκεται στο στάδιο της δημοπράτησης η αναζήτηση χώρου εκτός αστικού ιστού, για τη δημιουργία και λειτουργία καταφυγίου-κυνοκομείου προσωρινής παραμονής και περίθαλψης των χρηζόντων βοήθειας, των προς σήμανση και των πολύ νεαρών ζώων, για εύλογο χρονικό διάστημα, μέχρι την αποθεραπεία τους ή την ολοκλήρωση των δράσεων του προγράμματος.

Να σημειωθεί ότι στην Ερέτρια, 4 ιδιοκτήτες ιδιώτες, φιλοξενούν στο χώρο τους 240 αδέσποτα ζώα, τα οποία ταΐζουν και φροντίζουν οι ίδιοι με απόκλειστικά δικός τους οικονομικό κόστος.

Γ. Στο πλαίσιο των προγραμμάτων διαχείρισής τους, τα ζώα σημαίνονται ως αδέσποτα και καταγράφονται σε διαδικτυακή ηλεκτρονική βάση δεδομένων.

Στο θέμα της σήμανσης, θα πρέπει να τονισθεί ότι μέχρι στιγμής δεν είναι καθόλου ικανοποιητική η ανταπόκριση των κυρίων των δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς, που και γι’ αυτά υπάρχει η υποχρέωση σήμανσης και καταγραφής τους.

Δ. Επιπλέον έχει γίνει η προμήθεια τροφής και ταιστρών και εντός του ερχόμενου διαστήματος θα γίνει και η τοποθέτηση 50 σταθμών παροχής τροφής και νερού (ταϊστρών) σε επιλεγμένα σημεία του Δήμου ώστε οι πολίτες που ενδιαφέρονται να προσφέρουν τροφή, να μην την αφήνουν κάπου τυχαία, δημιουργώντας εστίες ρυπαρότητας αλλά να τις παραδίδουν στο Φιλοζωικό Σωματείο που θα έχει την καθημερινή φροντίδα της σίτισης.

Στο επόμενο διάστημα, πρόκειται να υλοποιηθούν εκπαιδευτικά προγράμματα καλλιέργειας φιλοζωικής κουλτούρας, κυρίως στους μαθητές του Δήμου.

Δεδομένου ότι, η προστασία και προάσπιση των δικαιωμάτων των αδέσποτων ζώων, η σωστή και δίκαιη μεταχείρισή τους ως συναισθανόμενων και νοημόνων πλασμάτων και η αρμονική συμβίωσή τους με τον άνθρωπο, αποτελούν αξίες και δείκτη πολιτισμού.

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: