Αναρτήθηκε από: Διαχειριστής | 8 Φεβρουαρίου, 2016

Το αρχαίο γυμνάσιο της Ερέτριας στο Βερολίνο


Του Θανάση Τοτόμη

Σε συνέδριο που διοργανώνει το πανεπιστήμιο Χούμπολντ του Βερολίνου, μιλάνε σήμερα οι καθηγητές κλασσικής αρχαιολογίας στο παν/μιο της Λωζάνης Κάρλ Ρέμπερ, διευθυντής της ελβετικής αρχαιολογικής σχολής – ESAG στην Ελλάδα, και Γκί Άκερμαν.

Στην εισήγησή τους θα αναφερθούν μεταξύ άλλων, στο αρχαίο Γυμνάσιο της Ερέτριας, με τα δύο ανεξάρτητα κτίρια και το περιστύλιο, και στο κτίριο της νότιας παλαίστρας, του 4ου αι. π.Χ. που ανασκάφηκε αρχικά το 1917, κοντά στο λιμάνι της Ερέτριας.

Το αρχαίο γυμνάσιο της Ερέτριας στο Βερολίνο

Το καλοκαίρι του 2015, η ελβετική σχολή άρχισε πρόγραμμα ανασκαφών στο αρχαίο Γυμνάσιο και στην παλαίστρα, και στο συνέδριο παρουσιάζονται τα αποτελέσματα, από το αρχικό στάδιο των εργασιών.

Το τριήμερο επιστημονικό συνέδριο, με την ονομασία »Τόποι» – Topoi, έχει στόχο να αναδείξει την έρευνα στις αρχαιολογικές σπουδές, και πραγματοποιείται μέσα από τη συνεργασία – »Cluster», των πανεπιστημίων Χούμπολντ HUB, και ελεύθερου παν/μιου FUB, του Βερολίνου. Παίρνουν μέρος είκοσι έξι καθηγητές παν/μίων από χώρες της Ευρώπης, ανάμεσά τους και οι Ναταλία Καζακίδη, ΑΠΘ και Στέλλα Σκαλτσά, Ινστιτούτο SAXO, Κοπεγχάγη.

Οι Ελβετοί πανεπιστημιακοί – άλλη μια φορά – συμβάλουν με τις ομιλίες τους, στην ευρωπαϊκή ανάδειξη της Ερέτριας, στην επιστημονική μελέτη και προοπτική του αρχαιολογικού της χώρου.

Σημειώνεται ότι, η ελβετική αρχαιολογική σχολή – ESAG, άρχισε τις ανασκαφικές εργασίες της στην Ερέτρια, στις 15 Απρίλη του 1964.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του συνεδρίου βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνσηhttp://www.geschkult.fu-berlin.de/e/klassarch/medien/2016/TopoiConferenceGymnasia.pdf

Τίτλοςσυνεδρίου: Conference, Development of Gymnasia and Graeco – Roman Cityscapes, 4th century BC – 4th century AD.

Χρόνος διεξαγωγής: 4 έως 6 Φεβρουαρίου.

 Πηγή: anparatiritis.gr

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: