Αναρτήθηκε από: Διαχειριστής | 10 Νοεμβρίου, 2015

Η Δήμαρχος Ερέτριας παρούσα στην Ελληνο-Γερμανική Συνέλευση ΟΤΑ


Στην 5η Ελληνο-Γερμανική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε 4-6 Νοεμβρίου στο Βερολίνο, συμμετείχε η Δήμαρχος Ερέτριας Αμφιτρίτη Αλημπατέ.

Οι εργασίες της Συνέλευσης καλύπτονταν από το γενικό τίτλο «Οι Δήμοι γκρεμίζουν το τείχος της κρίσης» και στην ατζέντα τους περιελάμβαναν την αναζήτηση και εξεύρεση λύσεων για επίκαιρα αλλά και μελλοντικά θέματα των Ελληνικών και Γερμανικών Δήμων.

Η Δήμαρχος Ερέτριας μαζί με τους άλλους Δημάρχους (περίπου το 1/3 αυτών της Χώρας) που έδωσαν το «παρών» και τον θεσμικά επικεφαλής, Πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), Γιώργο Πατούλη, επεζήτησαν και προώθησαν το επόμενο βήμα της αυτοδιοικητικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Σε πρωτοβουλίες πιο ουσιαστικές. Σε δράσεις, που θα καταστήσουν την Αυτοδιοίκηση ως βασικό μοχλό για το νέο αναπτυξιακό άλμα της Ευρώπης, που είναι απαραίτητο ώστε να διατηρηθεί ως ενιαίος χώρος, να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της και να διασφαλισθεί η ποιότητα ζωής και η ασφάλεια των κατοίκων της.

ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ ΟΙ ΑΜΟΙΒΑΙΑ ΕΠΩΦΕΛΕΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

Μέσο και στόχος που στην περίπτωση εξειδικεύεται σε συνεργασίες και συνέργειες με εταίρους Δήμους από τη Γερμανία και την Ελλάδα, αλλά και με  ιδιώτες επενδυτές από τη Γερμανία, χώρα που διαθέτει ως οικονομία όχι μόνο υψηλότερο επίπεδο ανάπτυξης αλλά και τεχνογνωσία και εμπειρίες αποτελεσματικών και καινοτόμων πρακτικών και πολιτικών.

Η Δήμαρχος Ερέτριας με τους άλλους Δημάρχους της Χώρας και τον Πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, ανέπτυξαν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των Ελληνικών Δήμων (στα επόμενα χρόνια θα διαχειριστούν ποσά άνω των 40 δις ευρώ), τις προοπτικές ανάπτυξής τους σε ένα συγκεντρωτικό έως τώρα μα ήδη κορεσμένο Κράτος (ο μέσος όρος εσόδων ή δαπανών της ευρωπαϊκής Αυτοδιοίκησης, σε σχέση με το ΑΕΠ, είναι περίπου 11,6% όταν ο αντίστοιχος δείκτης στην Ελλάδα κυμαίνεται στο 3,5 %) και τη δυνατότητά τους να γνωρίζουν καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον,  τις ιδιαιτερότητες, τις ανάγκες και τις προοπτικές των τοπικών αγορών και κοινωνιών. Δεδομένα που καθιστούν αποδοτική μια προοπτική συνεργασίας.

Επιβεβαιώνοντας την οπτική και επιχειρηματολογία της Ελληνικής πλευράς, η Δήμαρχος Ερέτριας Αμφιτρίτη Αλημπατέ σημειώνει: «Αυτό που σήμερα χρειαζόμαστε περισσότερο είναι η προσήλωση σε διαδραστικές συνεργασίες μακράς πνοής επί ρεαλιστικών στόχων, που θα μας διασφαλίσουν αμοιβαία επωφελείς λύσεις, αποτελεσματικές και καινοτόμες προτάσεις, δράσεις που θα κατευθύνονται κυρίως στην βελτίωση του επιπέδου της ποιότητας ζωής των πολιτών. Όπως: παρεμβάσεις στο δομημένο και φυσικό περιβάλλον, εξοικονόμηση πόρων και ενέργειας, διαχείριση υδατικών πόρων και αποβλήτων, καινοτόμες επιχειρήσεις, ψηφιακή αναβάθμιση και αυτοματοποίηση παρεχομένων υπηρεσιών, τουριστική ανάπτυξη, παραγωγή και προώθηση τοπικών αγροτικών προϊόντων. Και από την πλευρά μας υπάρχει ειλικρινής πρόθεση για συνεργασίες σε τέτοια θέματα και με αυτές τις προοπτικές.»

Όσον αφορά στα της γενικότερης πολιτικής, οι Έλληνες Δήμαρχοι, μέσω της τοποθέτησης του Προέδρου της ΚΕΔΕ, υπερασπίστηκαν το πλαίσιο θέσεων της Χώρας μας, τονίζοντας:

«Αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα για να ορθοποδήσει είναι να μας δοθεί περισσότερος χρόνος. Χρόνος για να χτίσουμε ξανά από την αρχή, σε γερές βάσεις, την οικονομία της χώρας μας.

Να στείλουμε το μήνυμα ως Αυτοδιοίκηση ότι πάνω από τους αριθμούς είναι οι άνθρωποι.

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: