Αναρτήθηκε από: Διαχειριστής | 5 Νοεμβρίου, 2015

Ψήφισμα των Φορέων της Εύβοιας κατα της εγκατάστασης Διοδίων στο δρόμο Σχηματάρι – Χαλκίδα


Οι Δήμοι και οι συλλογικοί θεσμικοί και κοινωνικοί φορείς της Εύβοιας έχουν διατρανώσει, διαχρονικά, την απόλυτη αντίθεσή τους στην συμπερίληψη του οδικού άξονα Σχηματάρι – Χαλκίδα στην σύμβαση παραχώρησης για την κατασκευή της Ιονίας Οδού, η οποία κυρώθηκε με τον νόμο 3555/2007 όπως ισχύει μετά την τροποποίηση με τον ν.4219/2013.

Η απαράδεκτη επιλογή της Πολιτείας, δια των αρμοδίων Υπουργών, να εντάξει τον κατασκευασμένο, ως Δημόσιο Έργο, δρόμο Σχηματάρι -Χαλκίδα στην σύμβαση παραχώρησης για την Ιονία Οδό και να προβλέψει την εγκατάσταση Μετωπικών Διοδίων δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή από την Εύβοια.

Δυστυχώς έως σήμερα, παρά την προφορική κατά καιρούς αναγνώριση της δίκαιης διεκδίκησης της Εύβοιας, η απαράδεκτη συμπερίληψη του δρόμου Σχηματάρι- Χαλκίδα στη σύμβαση παραχώρησης δεν ανακλήθηκε αλλά αντίθετα, το αρμόδιο Υπουργείο Υποδομών από κοινού με την παραχωρησιούχο εταιρία «Νέα Οδός- Ανώνυμη Εταιρεία Παραχώρησης» κινούν τις διαδικασίες (προώθηση απαλλοτρίωσης 22 στρ.) για την εγκατάσταση του Σταθμού Μετωπικών Διοδίων επί της οδού Σχηματάρι- Χαλκίδα στο ύψος του Καλοχωρίου – Παντειχίου.

Η Πολιτεία αφού κατασκεύασε το έργο Σχηματάρι – Χαλκίδα με Δημόσια Δαπάνη έκτοτε συνεχίζει να αγνοεί την αναγκαιότητα ενός σύγχρονου οδικού δικτύου στην Εύβοια και μας αφήνει να ζούμε με το απαρχαιωμένο και φονικό οδικό δίκτυο. Παρά τις κατά καιρούς εξαγγελίες, υποσχέσεις ή ματαιωθείσες διαδικασίες, η δημόσια δαπάνη για το βασικό οδικό δίκτυο της Εύβοιας, το οποίο μάλιστα έχει τα χαρακτηριστικά του Διευρωπαϊκού Δικτύου, αγγίζει το μηδέν ενώ και οι πιο πρόσφατες υποσχέσεις μάλλον παραπέμπονται στις καλένδες.

Το Κεντρικό Κράτος κωφεύει στην αγωνιώδη απαίτηση του Ευβοϊκού Λαού για την κατασκευή ενός σύγχρονου βασικού οδικού δικτύου στον νομό και ταυτόχρονα επιβάλλει στους κατοίκους και επισκέπτες της Εύβοιας να πληρώνουν, ουσιαστικά για την αποπληρωμή της Ιονίας Οδού, ενός οδικού άξονα μακριά από την Εύβοια που δεν τον χρησιμοποιούν!!!.

Είναι προκλητικά απαξιωτικό για τους Ευβοείς να καλούνται να χρηματοδοτούν την κατασκευή ενός έργου σε άλλη περιοχή της Χώρας, την ίδια στιγμή που η Πολιτεία δεν τους αναγνωρίζει έμπρακτα και με έργα το δικαίωμα να χρησιμοποιούν στον τόπο τους ένα σύγχρονο οδικό δίκτυο.

Πρέπει να γίνει κατανοητό σε όλους ότι οι Ευβοείς δεν είναι δυνατόν να αποδεχθούν αυτά τα διόδια τα οποία πέραν όλων των άλλων νομικών και θεσμικών ζητημάτων συμβολίζουν την απαξίωση και την κοροϊδία σε βάρος μιας ξεχασμένης από την Πολιτεία περιοχής.

Η επίσης αυτονόητη και διαχρονική απαίτησή μας για την άμεση δρομολόγηση της κατασκευής των βασικών οδικών αξόνων της Εύβοιας παραμένει επιτακτική, επίμονη και επίσης αδιαπραγμάτευτη αλλά δεν πρέπει να διανοηθεί κανείς από την πλευρά της Πολιτείας να την θεωρεί αντικείμενο συμψηφισμού με την απαξιωτική και απαράδεκτη συμπερίληψη του δρόμου Σχηματάρι Χαλκίδα στην παραχώρηση της Ιονίας Οδού και την εγκατάσταση των διοδίων.

Η τροποποίηση της σύμβασης παραχώρησης με την αφαίρεση του δρόμου Σχηματάρι – Χαλκίδα είναι μία απαίτηση αδιαπραγμάτευτη. Αυτό πρέπει να γίνει έτσι και αλλιώς!!!
Είναι η ώρα της αποφασιστικής και πιο κρίσιμης κλιμάκωσης του αγώνα μας.

Οι θεσμικοί και κοινωνικοί φορείς της Εύβοιας  Αποφασίζουν τα ακόλουθα. Διατρανώνουν την Απόφασή τους να μην επιτρέψουν την εγκατάσταση των διοδίων στο δρόμο Σχηματάρι Χαλκίδα.
Καλούν την Κυβέρνηση και προσωπικά τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα και τον Υπουργό Υποδομών κ. Χρήστο Σπίρτζη, καθώς και τους Βουλευτές του Νομού:
Να προχωρήσουν άμεσα σε νομοθετική ρύθμιση για την τροποποίηση της Σύμβασης Παραχώρησης και την αφαίρεση του δρόμου Σχηματάρι- Χαλκίδα από αυτήν.
Να δώσουν εντολή για την άμεση αναστολή κάθε νομικής, τεχνικής και επιχειρησιακής διαδικασίας για την εγκατάσταση των διοδίων στο δρόμο Σχηματάρι Χαλκίδα.

Ζητούν άμεσα συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, τον Υπουργό Υποδομών και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων για να θέσουν αναλυτικά και τεκμηριωμένα το δίκαιο αίτημα του Ευβοϊκού Λαού.
Θέτουν προ των ευθυνών τους τα πολιτικά κόμματα και τους Ευβοείς Βουλευτές όλων των κοινοβουλευτικών Ομάδων.

Καλούν την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και την Περιφερειακή Ένωση Δήμων και τους λοιπούς θεσμικούς και κοινωνικούς φορείς της Στερεάς Ελλάδας να συμπαρασταθούν με διαβήματα και συμμετοχή στον αγώνα του Ευβοϊκού Λαού για την αφαίρεση του δρόμου Σχηματάρι Χαλκίδα από την σύμβαση παραχώρησης για την Ιονία Οδό και κατά συνέπεια την αναστολή κάθε διαδικασίας για την εγκατάσταση διοδίων

Καλούν τους πολίτες της Εύβοιας να συμμετέχουν μαζικά και αγωνιστικά στις κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας και αποτροπής της εγκατάστασης των διοδίων.
Ο Δήμος Χαλκιδέων αλλά και οι λοιποί Δήμοι της Εύβοιας καθώς και η Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας διαθέτουν όσα μέσα είναι αναγκαία για την οργάνωση και διεξαγωγή των κινητοποιήσεων έτσι ώστε να υπάρξουν τα καλύτερα αποτελέσματα.

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: