Αναρτήθηκε από: Διαχειριστής | 14 Οκτωβρίου, 2015

ΝΗΣΙ ΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ: Προτάσεις για Ανάπτυξη και Αξιοποίηση προς Δήμαρχο Ερέτριας


ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟΥ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΡΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟ ΕΡΕΤΡΙΑΣ

Θέμα: ΠΕΖΟΝΗΣΙ ΕΡΕΤΡΙΑΣ ή ΝΗΣΙ ΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ: Δημιουργία ενός Bιωματικού/Πολιτιστικού/Περιβαλλοντικού Πάρκου

nish

Το Νησί των Ονείρων μπορεί και πρέπει να αποτελέσει έναν απο τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης του Δήμου μας και σε αυτό συμφωνούμε όλοι! Τοπική αυτοδιοίκηση, σύλλογοι, δημότες, επισκέπτες!

Απο την πρώτη μέρα δημιουργίας του συλλόγου μας και πάντα σε συνεργασία και επικοινωνία με όλους τους συλλόγους που δραστηριοποιούνται στην Ερέτρια, ζητούσαμε ενημέρωση, δημιουργήσαμε δρώμενα, βρήκαμε φίλους που μας βοήθησαν κλπ ώστε να αναδείξουμε σε πρώτη φάση το πρόβλημα και σε δεύτερη τις σκέψεις μας για το Νησί!

Σε αναμονή των εξελίξεων για τις νομιμοποιήσεις και της ενημέρωσης απο πλευράς Δήμου για το που βρίσκεται αυτή τη στιγμή το θέμα, ξεκινάμε ανοιχτή διαβούλευση με τους Δημότες!
Προτάσεις , σκέψεις, αγωνίες, φόβοι, ελπίδες.. ότι μπορεί να καταθέσει ο καθένας απο εμάς, ώστε να βρούμε την καλύτερη δυνατή λύση για όλους μας!

Ο Σύλλογος μας, σε συνεργασία με το Παρατηρητήριο Πολιτών για την Αειφόρο Ανάπτυξη, συνέταξε μια επιστολή και συνδυάζοντας τις προτάσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα καταθέτει τις σκέψεις του!

Ξεκινάμε λοιπόν….

 

Επειδή εξακολουθεί να απουσιάζει ένα μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο όραμα-σχέδιο για την ουσιαστική αναβάθμιση και αξιοποίηση του νησιού με κατεύθυνση την αειφόρο ανάπτυξη, προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας, το CISD συνεργάστηκε με το Σύλλογο Ενεργών Πολιτών «Η Μέδουσα» που δραστηριοποιείται με σκοπό την ανάδειξή του ως κέντρο δράσεων Πολιτιστικών, περιβαλλοντικών και αθλητικών δρώμενων, με πυρήνα του σχεδιασμού τον Πολιτισμό, το Περιβάλλον και την Επιχειρηματικότητα, έχοντας υποβάλλει σημαντικές και αξιόλογες προτάσεις και μελέτες και υπέβαλε πρόταση προς τον Δήμο Ερέτριας, καθώς:

Το Νησί των Ονείρων υπήρξε κάποτε το καμάρι της πόλης και είχε γίνει διάσημο όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά στο εξωτερικό. Δυστυχώς όμως έχει εξελιχθεί σε ντροπή για τον ελληνικό πολιτισμό, καθώς οι περίφημες τουριστικές εγκαταστάσεις στις οποίες είχαν φιλοξενηθεί αρκετοί διάσημοι προσκεκλημένοι στο παρελθόν, που από τον ΕΟΤ πέρασαν στο Δήμο, σαπίζουν παρατημένες στην τύχη τους και τίποτε δεν θυμίζει το ένδοξο παρελθόν του συγκροτήματος. Ωστόσο, το Νησί των Ονείρων αποτελεί βασικό πυλώνα ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Ερέτριας και μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη στην περιοχή, να ενισχύσει την τοπική οικονομία, με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, να αναδείξει τις ιδιαιτερότητες του και την ιστορία του, αλλά και να υποδεχθεί νέες ήπιες δραστηριότητες με άξονα το περιβάλλον και τον πολιτισμό στη βάση προτάσεων που σας έχουν υποβληθεί.

Η προστασία, διατήρηση και ανάδειξη της πολιτισμικής και της περιβαλλοντικής φυσιογνωμίας του Νησιού των Ονείρων με το ευαίσθητο οικοσύστημα, που αποτελεί προϋπόθεση για μια ισόρροπη, βιώσιμη και ολοκληρωμένη ανάπτυξη, χρήζει αξιοποίησης λόγω της σημασίας τους και ως εργαλεία οικονομικής και κοινωνικής συνοχής.

Ο Δήμος είναι ο θεματοφύλακας της ιστορικής μνήμης και του φυσικού κάλλους της περιοχής και ως εκ τούτου πρέπει να είναι σε θέση να δημιουργήσει, τόσο θεσμικά όσο και από πλευράς υποδομών, τις προϋποθέσεις εκείνες και το κατάλληλο περιβάλλον μέσα στο οποίο θα αναπτυχθεί μια διαρκής πολιτισμική δημιουργία ως αναπόσπαστο βασικό κομμάτι της καθημερινότητας των ανθρώπων στις σύγχρονες κοινωνίες.

Το Νησί των Ονείρων απετέλεσε και στο παρελθόν μια διακριτή τοποθεσία όπου νέοι άνθρωποι εξέφραζαν με δημιουργικό και καλλιτεχνικό τρόπο τις ανησυχίες τους, αλλά και σημαντικός τουριστικός προορισμός για την μοναδική ομορφιά του.

Στο παραπάνω πλαίσιο το CISD πρότεινε τη διεξαγωγή μιας ανοικτής δημόσιας συζήτησης για το θέμα, προκειμένου στη συνέχεια να δρομολογηθούν οι συγκεκριμένες ενέργειες για την ταχύτερη δυνατή εφαρμογή σειράς κατάλληλων προτάσεων που ήδη έχουν εκφραστεί, αξιοποιώντας υφιστάμενες μελέτες και εργασίες ανώτατων και ανώτερων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και φορέων.

Ειδικότερα θα μπορούσε να συγκροτηθεί άμεσα μια ομάδα συντονισμού με σκοπό την αποκατάσταση και αξιοποίηση του Νησιού των Ονείρων και να προκηρυχτεί ένας αρχιτεκτονικός διαγωνισμός ιδεών και εφαρμογής με αντικείμενο την περιβαλλοντική, πολιτιστική και τουριστική αξιοποίηση του νησιού μέσα στο πλαίσιο μιας ήπιας, οικολογικής προσέγγισης.

Μέρος των προς εκτέλεση έργων θα μπορούσαν να αναλάβουν ομάδες εθελοντών, ανάλογα με τα ενδιαφέροντα και τις δυνατότητές τους σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του Δήμου, των υφιστάμενων συλλόγων και φορέων της περιοχής και του CISD.

 

 

Η Επιστολή του CISD προς την Δήμαρχο Ερέτριας
Πεζονήσι ΕΡΕΤΡΙΑΣ.επιστολή CISD

Η αρχική πρόταση για το Νησί:
ΠΕΖΟΝΗΣΙ ΕΡΕΤΡΙΑΣ αρχική Πρόταση

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: