Αναρτήθηκε από: Διαχειριστής | 31 Μαΐου, 2015

Μικροί εξερευνητές στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Ερέτριας στο πλαίσιο ευβοϊκού εκπαιδευτικού προγράμματος


Ξεκινώντας τις δράσεις

Δρώμενο με θέμα τις εννέα μούσες

Μια ξεχωριστή εμπειρία βιώσαν στην Ερέτρια (28/5/2015) μαθητές δημοτικών σχολείων της Εύβοιας, στο πλαίσιο του πιλοτικού περιβαλλοντικού προγράμματος «Αναζητώντας τους θεούς Απόλλωνα και Αρτεμη. Ευβοϊκά μονοπάτια» που συντονίζεται από την Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Θάλεια Καλαμπαλίκη.

Οι μαθητές συγκεντρώθηκαν στη φιλόξενη αίθουσα του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ερέτριας όπου τους υποδέχτηκε η περιβαλλοντική ομάδα του σχολείου.

Οι δράσεις ξεκίνησαν με το καλωσόρισμα του Διευθυντή του σχολείου Θανάση Δημουλά, της Υπεύθυνης Σχολικών Δραστηριοτήτων Θάλειας Καλαμπαλίκη και της Σχολικής Συμβούλου Ευαγγελίας Μπλατσούκα.

Στην αρχή παρουσιάστηκε δρώμενο από την περιβαλλοντική ομάδα του 2ου Δημοτικού Σχολείου Βασιλικού με θέμα τις εννέα μούσες και το ρόλο τους στην ανάπτυξη των τεχνών στην αρχαία Ελλάδα, με την επιμέλεια της μουσικού Σοφίας Λεοντάρη . Στη συνέχεια όλοι οι συμμετέχοντες απόλαυσαν μια ευφάνταστη αφήγηση του μύθου ‘Απόλλωνας και Δάφνη‘ από τις εκπαιδευτικούς Μαρία Ζάρρα, Βάσω Στρουμπούλη και Θάλεια Καλαμπαλίκη με τη συνοδεία φλάουτου από τη μουσικό Ελλη Παπουτσή. Κατά τη διάρκεια της αφήγησης παρουσιάστηκε παντομίμα από την περιβαλλοντική ομάδα του 10ου Δημοτικού Σχολείου Χαλκίδας με την επιμέλεια της Μαγδαληνής Μαμασούκα και τη συνεργασία της Κωνσταντίνας Παπαιωάννου.

Αφήγηση

Αφήγηση

Στη συνέχεια οι μαθητές χωρισμένοι σε μικρές ομάδες έγιναν εξερευνητές στο αρχαιολογικό μουσείο της Ερέτριας ανακαλύπτοντας τους θησαυρούς του.

Επίσης συμμετείχαν σε εργαστήρια κατασκευής λύρας και δάφνινου στεφανιού και σε εργαστήριο ζωγραφικής. Στην αυλή του μουσείου έπαιξαν ομαδικά παιχνίδια και κατασκεύασαν παζλ που απεικόνιζαν μια αττική λήκυθο. Στο τέλος των δράσεων αντάλλαξαν όμορφα χειροποίητα αναμνηστικά.

Εξερευνώντας το Μουσείο

Εξερευνώντας το Μουσείο

Στην εκπαιδευτική αυτή συνάντηση συμμετείχαν 170 παιδιά από τις περιβαλλοντικές ομάδες:

Εργαστήρια στον κήπο του μουσείου

  • του 4oυ Δ.Σχ. Χαλκίδας με συντονίστριες τις εκπαιδευτικούς Μαρία Ζάρρα και Βάσω Στρουμπούλη
  • του 19ου Δ.Σχ. Χαλκίδας με συντονίστριες τις εκπαιδευτικούς Κρίνα Χονδρέλλη , Ξένια Βέττα και Ισιδώρα Παπαθεοδώρου
  • του 15ου Δ. Σχ. Χαλκίδας με συντονίστρια την εκπαιδευτικό Παναγιώτα Κλεφτάκη
  • του 10ου Δ. Σχ. Χαλκίδας με συντονίστριες τις εκπαιδευτικούς Μαγδαληνή Μαμασούκα και Κωνσταντίνα Παπαιωάννου
  • του 2ου Δ. Σχ. Βασιλικού με συντονιστές τους εκπαιδευτικούς Χαρούλα Λεοντάρη, Γρηγόρη Ζιόγκο και το Δ/ντή του σχολείου Γιάννη Αρνή
  • του 2ου Δ. Σχ. Ερέτριας με συντονίστριες τις εκπαιδευτικούς Ιωάννα Τζορμπατζούδη και Ευαγγελία Αυλωνίτη

Εργαστήριο κατασκευής λύρας

Εργαστήριο ζωγραφικής

  • Τις εκπαιδευτικές βιωματικές δραστηριότητες σχεδίασε και οργάνωσε η παιδαγωγική ομάδα των εκπαιδευτικών με το συντονισμό της Θάλειας Καλαμπαλίκη, τη συνάντηση στο χώρο του σχολείου επιμελήθηκαν οι εκπαιδευτικοί του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ερέτριας Ιωάννα Τζορμπατζούδη και Ευαγγελία Αυλωνίτη και υποστήριξε ο Συλλόγος Γονέων του σχολείου.

Οι δράσεις αυτές πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο των ‘Αφηγήσεων στο μουσείο’ που σχεδίασε και οργάνωσε το Τμήμα Σχολικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Εύβοιας, για την περίοδο από 18 έως 29/5.

 

 

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: