Αναρτήθηκε από: Διαχειριστής | Μαΐου 8, 2014

50 χρόνια ελβετικές ανασκαφές στην Ερέτρια


Τα 50 χρόνια λειτουργίας της συμπληρώνει φέτος η Ελβετική Αρχαιολογική Σχολή στην Ελλάδα, που από το 1964 ανασκάπτει και μελετά τα κατάλοιπα της αρχαίας πόλης της Ερέτριας.


Η μοναδική μόνιμη ελβετική αποστολή εκτός εθνικών συνόρων γιορτάζει φέτος το σημαντικό αυτό γεγονός με ένα συνέδριο που ξεκινά την Πέμπτη 15 και ολοκληρώνεται την Παρασκευή 16 Μαΐου στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Θέμα της η Ερέτρια, μια από τις πόλεις που συνέβαλαν στο μεγαλείο της αρχαίας Ελλάδας, ενώ ο ρόλος που διαδραμάτισε στην ανακάλυψη του κόσμου της Μεσογείου και στη διάδοση του αλφαβήτου τον 8ο αι. π. Χ. υπήρξε καταλυτικός. 

Από αυτό το μακρινό παρελθόν η πόλη διατηρεί σημαντικά μνημεία, όπως το θέατρο, το ιερό του Απόλλωνα Δαφνηφόρου, δύο γυμνάσια, τα λουτρά, τις συνοικίες και το επιβλητικό τείχος, καθώς και πολλά μοναδικά κινητά ευρήματα. 

Στις πρόσφατες αρχαιολογικές ανακαλύψεις της Σχολής συγκαταλέγονται ένα συγκρότημα ρωμαϊκών λουτρών, που χρησιμοποιήθηκε έως τον 3ο μ. Χ. κι ένα οικοδόμημα με άγνωστη ακόμα λειτουργία που εντοπίστηκε δίπλα στο Γυμνάσιο. 

Επίσης, ένας ναός που ταυτίζεται πιθανότατα με το ιερό της Αμαρυσίας Αρτέμιδος και βρίσκεται 12 χλμ από την Ερέτρια, ξακουστό υπαίθριο ιερό της αρχαιότητας και τόπος κατάληξης της πομπής των Ερετριών που συμμετείχαν στα Αμαρύνθια, την ετήσια γιορτή προς τιμή της θεάς.

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: